BioLabel

Biolabel The Greener Label Company

biolabel-1

Verantwoord ondernemen

Biolabel maakt zich hard voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een bijzonder voorbeeld hiervan is BIOLABEL, het etikettenmerk dat mag worden verkocht als (Biologisch) Composteerbaar onder de Europese Regeling EN13432.

Voorloper

Biolabel is ook een voorloper in het gebruik van plantaardige olie als vervanging van minerale olie als smeermiddel bij de productie van zelfklevende etiketten.

Energiezuinig

De bedrijfspanden van Biolabel zijn zeer energiezuinig ontworpen. Nagenoeg alle warmte die in de productie ontstaat wordt teruggewonnen. Zo draagt Biolabel ook bij aan CO2-reductie.

Milieu-vriendelijke technieken

Biolabel werkt niet met oplosmiddelhoudende inkten, maar met inkten, die beantwoorden aan de hoogste standaards op milieu-gebied, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. In de produktie wordt maximaal gebruik gemaakt van milieu-vriendelijke technieken.

PEFC en FSC

De grondstof voor papier is hout. Het grootste gedeelte komt uit verantwoord beheerde bossen uit Noord-Europa, vooral Scandinavië. Het aandeel bos dat beheerd wordt onder PEFC en FSC keurmerken neemt sterk toe.

 

Materialen

biolabel-2

Composteerbare en biologisch afbreekbare materialen

Bovenstaande termen kunnen voor verwarring zorgen omdat deze termen door elkaar gebruikt worden.

Biologisch afbreekbare materialen breken af onder invloed van biologische activiteit. De condities en tijd zijn niet gedefinieerd. Na compostering resteert CO2, water en biomassa.

Composteerbare materialen

Deze zijn biologisch afbreekbaar, binnen de gestelde normen van EN13432. Deze Europese norm beschrijft de periode (3 maanden), de condities (industriële composterings-faciliteit) en de toegestane restfracties. EN13432 zegt dus niets over de herkomst van de grondstoffen (afkomstig van olie of hernieuwbare landbouwgewassen). Produken die voldoen aan de EN13432 norm mogen het kiemplantlogo dragen.

CO2

Hernieuwbare grondstoffen kunnen een positieve bijdrage leveren aan CO2 reductie. Hernieuwbare grondstoffen zijn natuurlijke polymeren (zetmeel, cellulose, eiwitten) of natuurlijke monomeren (melkzuur, suikers).

Voor verpakkingsmateriaal zijn de bekendste materialen PLA (transparante folie en schalen),Natureflex (film), compounds van zetmeel (draagtassen, zakken, folie) en natuurlijke vezels zoals suikerriet, palmpulp, e.d. (schalen).

Verpakkingen van gecertificeerde materialen mogen in NL met het GFT worden afgevoerd (informeer bij uw gemeente), hebben een gereduceerd tarief voor de verpakkingenbelasting in Nederland en zijn bijvoorbeeld in Duitsland vrijgesteld van GrünePunkt heffing (tot 2012). Voorwaarde is wel dat gehele verpakking dan gecertificeerd composteerbaar is volgens EN13432.

Verpakking

Het etiket is onderdeel van de verpakking. Biolabel heeft verschillende composteerbare etiketmaterialen ontwikkeld die aan de strenge eisen van EN13432 voldoen. De verschillende materialen zijn gecertificeerd onder nummer 7H2001 bij Vincotte.

Materialen 

Het zijn papieren etiketten vrijwel identiek aan “gangbaar”  materiaal, met gelijke eigenschappen. Daarnaast zijn er ook witte en transparante etiketten van Natureflex, vaak toegepast ter vervanging van kunststof etiketten. Voor wijnglaslabels heeft Biolabel een samengesteld materiaal ontwikkeld, voor toepassing bij netverpakkingen.

Biolabel

Alle composteerbare materialen worden door Biolabel op de markt gebracht. Naast genoemde etiketmaterialen ontwikkelt Biolabel in eigen beheer of met partners nieuwe composteerbare verpakkingsoplossingen.

MLA

MLA is een papieren materiaal voor thermal-transfer toepassingen.

NatureFlex™

Materiaal op basis van cellulose. Verkrijgbaar in wit en transparant.